De dvd-serie “Guitar Artistry” van Vestapol, de platenmaatschappij van gitaargek Stefan Grossman heeft uiterlijk een opfrisbeurt gehad. De nieuwe dvd’s zien er net even anders uit. Gelukkig is de formule onveranderd: zet een gitarist in zijn eentje in een kleine studio, laat hem een eigen keuze uit zijn werk spelen en laat hem tussendoor praten over hoe het allemaal begon, wie zijn invloeden waren en zo verder. Het resultaat is zowel voor de gitaaradept die wat wil leren als voor de gewone muziekliefhebber de moeite waard.

In het geval van Pat Donohue zit je een uur en een kwartier met open mond te kijken en te luisteren. Donohue is namelijk niet alleen een onvoorstelbaar goede gitarist, hij zingt ook nog eens voortreffelijk en weet bovendien heel goed duidelijk te maken wat hij zelf goed vindt en waarom. Zo komen alle bluesgroten wel even langs en laat hij bijna achteloos horen waarom ze anders waren dan hun collega’s. Vervolgens laat hij horen dat hij de betreffende stijl volledig beheerst en dat hij er er zelfs in de meeste gevallen iets eigens aan toe weet te voegen.

Van blues gaat het dan naar jazz, waarbij hij een verbluffend stuk laat horen dat Duke Ellington met zijn orkest speelde, The Mooch, en dat hij hier op een verbijsterende manier in zijn eentje op de gitaar brengt. De bek valt je open, eerlijk waar. Tenslotte vertelt Donohue dat hij pas na twintig jaar gitaarspelen zijn eerste liedje schreef, en dat hij nu, na vijftien jaar als vaste gitarist in de band van Prairie Home Companion te hebben gespeeld, steeds meer eigen liedjes schrijft. De voorbeelden die hij daarvan laat horen vormen het absolute hoogtepunt van deze dvd. Alles wat hij in zijn leven geleerd heeft wordt hier geïntegreerd en verwerkt tot een volstrekt unieke eigen stijl. En dat levert niet alleen maar gewoon virtuoze muziek op, want Donohue weet je ook te raken met zijn liedjes, of je te laten lachen.

Kortom – binnen de serie “Guitar Artistry” is dit weer een absoluut hoogtepunt. Een dvd om te koesteren en heel vaak te bekijken. Puur genieten.

  • Guitar Artistry of Pat Donohue – Vestapol 13113