De dvd-serie “Guitar Artistry” is een geweldig idee, en ook nog eens voorbeeldig uitgevoerd. Je zet een artiest in een studio, laat hem of haar een groot aantal nummers spelen en tussendoor vertellen. Stefan Grossman, zelf een bekend gitarist, is ook volledig gitaargek, en op zijn platenlabel vind je dan ook veel historische opnames, videogitaarlessen, concerten enzovoorts. De serie “Guitar Artistry” bedient eigenlijk alle liefhebbers.

Rory Block vertelt tussen het spelen door over hoe ze begon met gitaarspelen op haar tiende, hoe ze gegrepen werd door de blues (volgens haar doordat ze de vier jaar oudere Stefan Grossman hoorde spelen op een parkfestival toen ze veertien was, en hoe de blues haar hele leven verder heeft bepaald. Mooie verhalen, die door de nummers die ze speelt worden versterkt, en andersom, door de verhalen krijgen de liedjes meer diepgang. Hier valt ook pas echt goed op hoe goed Block is als gitariste, en er wordt regelmatig ongezoomd om de leergierige gitarist terwille te zijn, maar weer niet zo opdringerig dat het voor een normale muziekliefhebber hinderlijk wordt.

Een van de verhalen gaat over Lovin’ Whiskey, dat het eerste echt persoonlijke nummer was dat Block opnam. De afdeling Nederland van haar platenlabel Rounder bleek het nummer onverwacht op single te hebben uitgebracht, en hier werd het een grote hit, tot en met een gouden plaat. Dat was voor een vrouwelijke bluesartiest ongekend, en voor Block was het net het duwtje dat ze nodig had om meer persoonlijk getinte muziek te gaan maken. Als je Rory Block na Lovin’ Whiskey enigszins uit het oog verloren was kun je met deze dvd heel mooi de draad weer oppakken, want ze geeft een schitterend overzicht van haar loopbaan.

En door de manier waarop het gepresenteerd wordt, in een kleine studio, heb je het gevoel dat Block een intiem optreden geeft voor jou alleen. En de verhalen maken het, als gezegd, alleen maar beter. Magnifiek.

  • Guitar Artistry of Rory Block – Vestapol 13108