De legendarische Transatlantic Sessions hebben hun vierde seizoen (2009) achter de rug, en gelukkig is de dubbele dvd met de zes afleveringen vrijwel meteen verschenen, met dit keer zelfs wat voortreffelijk bonusmateriaal. Ook is er meteen een eerste cd van een uur uitgebracht met wat hoogtepunten, en dan kun je horen dat het, ook zonder dat je het ziet, fantastisch klinkt. Dat is behoorlijk opmerkelijk als je weet hoe deze opnames tot stand kwamen – de huisband, onder leiding van de Schotse fiddler Aly Bain en de Amerikaanse dobrospeler Jerry Douglas en aangevuld met onder meer de virtuoze gitarist Russ Barenberg, alleskunner (piano, accordeon, whistles, zang) Phil Cunningham en bassist Danny Thompson (allemaal vanaf de eerste serie erbij) leerde de liedjes die de gasten wilden spelen vaak pas kennen op de dag dat ze ook gespeeld moesten worden. Dan werd er een of twee keer geoefend, en vervolgens werd het nummer live opgenomen. Als je dan hoort hoe verrassend de arrangementen vaak zijn, en hoe hecht het allemaal klinkt, dan realiseer je je opnieuw dat we hier met een gouden formule te maken hebben. En die formule is feitelijk heel simpel – twee vrienden stellen een band samen van de beste folkmuzikanten van beide kanten van de Atlantische Oceaan (in Europa vooral Ierland en Schotland) en nodigen vervolgens gasten uit, die in wisselende samenstellingen gaan spelen. Zonder publiek, gewoon in een landhuis in Schotland, met elkaar. Zoals Jerry Douglas ooit zei: “je ego hang je aan de kapstok als je binnenkomt, en je gaat gewoon met wat vrienden muziek maken”.

Het resultaat is ook bij dit vierde seizoen weer verbluffend. We laten twee fragmenten horen – Fiddle Blast, waarin vier topfiddlers samen met de huisband laten horen waartoe ze in staat zijn, en Bleeding All Over You, waarin we Martha Wainwright horen, de dochter van Kate McGarrigle en zus van Rufus Wainwright. Rufus en moeder en tante waren in de eerste serie al indrukwekkend aanwezig, en hier zingt Martha de sterren van de hemel.

Naast de vast terugkerende gasten als Karen Matheson en Donal Lunny horen en zien we in dit vierde seizoen onder meer James Taylor, Allison Moorer, Dan Tyminski, Karan Casey, Rosanna Cash en Julie Fowlis. En allemaal, stuk voor stuk, klinken ze hier beter dan ooit tevoren. En dan is het bovendien ook nog eens waar wat The Guardian schreef: “It looks as good as it sounds… and it sounds fantastic!” Een absolute aanrader!

  • Transatlantic Sessions 4 – with Jerry Douglas & Aly Bain – 2 dvd – Whirlie Records Whirlie DVD03
  • Transatlantic Sessions 4 – with Jerry Douglas & Aly Bain – Volume 1 – Whirlie Records Whirlie CD18

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.