Ik heb geen idee of Mark Dvorak een verre nazaat is van de klassieke componist Dvorak, maar mocht dat zo zijn dan heeft hij door de keus van zijn materiaal voor een fraaie gesloten cirkel gezorgd. De klassieke Dvorak greep voor zijn composities regelmatig naar oude volksmuziek, die hij bewerkte en verwerkte in zijn composities. Mark Dvorak gaat terug naar de basis van de folk – liedjes die van generatie op generatie worden overgeleverd, en die in dat proces soms wat worden aangepast of uitgebreid.

Vaak wordt het gezien als repertoire voor kinderen, maar Dvorak noemt zijn cd What a Wonderful World niet voor niets “a family folk sampler”. Het gaat om klassieke “kampvuurliedjes”, liedjes die iedereen wel eens loopt te zingen, en die ook kinderen vreselijk leuk vinden. Hij zingt en speelt ze voortreffelijk en, zoals dat bij dit soort muziek ook hoort, zeer aanstekelijk, zonder op de hurken te gaan zitten. Daardoor is het een cd geworden die zowel voor kinderen als voor volwassenen erg leuk is.

Zelfs doodgespeelde nummers als Oh Susannah worden hier weer leuk, net als On Top Of Old Smoky, dat hier in een live uitvoering gespeeld wordt. Hij vertelt dan eerst hoe hij Frank Hamilton (een van de originele Weavers) vraagt hoe hij voor een ontwikkeld modern publiek (mannen in pakken) in vredesnaam On Top Of Old Smoky kan zingen. Het antwoord was: “Oh, are we worried about being cool? You know what cool is? A roomful of educated people harmonizing to On Top Of Old Smoky”. En zo is het maar net.

Dat was Mark Dvorak, de liefhebber van oude folkliedjes. Dan is er ook nog de Mark Dvorak, singer/songwriter, die zelf fraaie, intelligente liedjes schrijft. Op Every Step Of The Way staan tien van die liedjes, aangevuld met twee covers. Een liedje over zijn vader (That Old Man) wordt afgewisseld met het (volgens hemzelf) “patriottische” liedje Not War, dat begint met de zin: “Who will bring the soldiers home? Not war. And welcome them with open arms? Not war.” Mooie, intelligente, volwassen liedjes, prima gezongen, met een mooie ingetogen begeleidingsband gespeeld.

Aanraders, beide cd’s.

  • Mark Dvorak – Every Step Of The Way – Waterbug WBG68
  • Mark Dvorak – What a Wonderful World – A Family Folk Sampler – (with musical guests Sons of the Never Wrong) – Waterbug WBG0086