Ruim dertig jaar geleden heb ik een deel van mijn vervangende dienstplicht vervuld in het Van Goghmuseum, en ik heb daar een levenslange hekel aan de schilderijen van Vincent van Gogh aan overgehouden. Dat had onder meer te maken met de vaak hysterische reacties van bezoekers van dat museum op de schilderijen. Als je vier mensen op één dag handenwringend en huilend voor het veld met kraaien hebt zien staan, omdat dit Het Laatste Schilderij van de Grote Geniale Getormenteerde Kunstenaar was, dan werkt dat behoorlijk relativerend, vooral omdat iedereen die in dat museum werkte wist dat dit in werkelijkheid niet van Goghs laatste schilderij was. De geschiedenis van Van Gogh, zijn afgesneden oor en zijn gekte ontnemen je, kortom, het zicht op de schilderijen.

Ik was dan ook wat huiverig om te gaan luisteren naar de cd van Diederick van Eck, die de schilderijen van Vincent van Gogh als uitgangspunt nam voor een reeks liedjes. De ondertitel van de cd is dan ook nog eens  “A Musical Journey Into The Heart and Soul of Vincent van Gogh”. Maar, eerlijk is eerlijk, van Eck verraste me, want hij heeft niet alleen een paar echt goede schilderijen van Van Gogh genomen, hij trapt ook niet in de val van de bombast, die bij zulke emotioneel geladen kunst toch op de loer ligt. Het drama wordt niet uit de weg gegaan, maar van Eck maakt muziek die nooit over de rand gaat, en hij doet gelukkig ook niet aan goedkoop effectbejag.

Wat hij wel doet is goede, intelligente liedjes schrijven met mooie melodieën die blijven hangen. De doordachte arrangementen doen soms wat denken aan de intelligente jazzy pop van een groep als Steely Dan, geraffineerd maar toch stevig. Zingen kan hij ook, en de liedjes doen het ook verbazend goed als je het uitstekende, prachtig verzorgde boekje waar de cd in zit verpakt er niet naast hebt liggen. Ze kunnen goed op zichzelf staan dus, maar het is een genot om al luisterend het boekje erbij te pakken, en ik moet zelfs bekennen dat ik voor het eerst in meer dan dertig jaar weer eens wat beter keek naar de schilderijen van van Gogh. En dat is een prestatie die niet onderschat moet worden. Klasse!

dubbele bladzijde uit het boekje waar de cd in zit verpakt...