El Periquín is in Spanje een bekende flamencogitarist, terwijl in Nederland niemand van hem gehoord lijkt te hebben. Dat is merkwaardig, want El Periquín is de artiestennaam van de Nederlander Peter Kalb. Bajo El Cielo is een verbazingwekkend mooi album waarmee El Periquín meteen in de galerij der groten kan worden bijgezet wat ons betreft.

We hebben hier niet alleen maar te maken met iemand die virtuoos gitaar speelt, maar ook met iemand die vrijwel alle stukken voor zijn cd’s zelf schrijft en die laat zien dat hij bijzonder veelzijdig is en toch een album kan maken dat uitblinkt doordat het zo mooi in balans is. Niet alleen voor bewonderaars van flamencogitaar is dit een juweeltje, maar voor iedereen die met open oren naar wereldmuziek kan luisteren. Want El Periquín weet een paar toppers om zich heen te verzamelen, waardoor we ook kunnen genieten van de vlammende zang van Carmen Fernández, terwijl de subtiele percussie van Miguel Sánchez een schitterende bodem onder de muziek legt. Die percussie wordt dan ook nog aangevuld met het bij flamenco gebruikelijke handgeklap en voetgestamp, maar ook daar is de aanpak niet alleen opwindend, maar ook bijzonder subtiel.

El Periquín is op een vrij onnadrukkelijke manier bezig om de flamenco te vernieuwen en verdiepen, en dat levert mooie, opwindende, melodieuze, gelaagde muziek op. Misschien komt het doordat hij als relatieve buitenstaander de wereld van de flamenco binnentrad, waardoor hij niet alleen respect voor de traditie uitstraalt, maar ook open lijkt te staan voor andere invloeden. Bajo El Cielo is een prachtplaat, en El Periquín is iemand om goed in de gaten te blijven houden.

  • el Periquín – Bajo El Cielo – Munich Records BMCD 386