Eric Andersen – 1969

eric andersen

Een nieuwe start bij een grote platenmaatschappij, dus een langspeelplaat die gewoon Eric Andersen heet. Een beetje rare, wisselvallige plaat, met afwisselend stevige nummers en ballads, maar het evenwicht is een beetje zoek. Er staan een paar prachtige nummers op als Lie with me, maar als geheel maakt de plaat niet zo’n sterke indruk. Ik heb een tijd een bandje gehad waar de nummers in een andere volgorde opstonden, en daar werd de plaat al een heel stuk beter van.
 


Avalanche – 1970

avalanche

Het lijkt er op dat Warner Bros dacht met Andersen een echte rocker in huis te hebben gehaald. Hij was dan ook bevriend met Patti Smith, Janis Joplin, Eric Clapton en nog wat bekende en minder bekende rockers. Vandaar wellicht deze stevige plaat, met hier en daar zelfs wat psychedelische effecten. Ook hier houdt Andersen zich wonderlijk goed staande, al floppen beide platen en wordt hij er bij Warner Bros uitgeknikkerd.
Er is in deze periode door Warner Bros ook nog een prima single uitgebracht die helaas niets deed, en die ook bij de heruitgave op cd (alleen in Japan overigens) niet meegenomen is.
 


Blue River – 1972

blue river

Blue River was de eerste plaat die Andersen voor Columbia maakte, en het was zijn eerste echte succes. Lovende recensies, onder meer in Rolling Stone, en de plaat verkocht redelijk. Het is ook nog steeds een mooie, uitgebalanceerde plaat met een aantal prachtige liedjes. Het leek er op dat Eric eindelijk zijn perfecte vorm had gevonden.
 


Stages – The Lost Album – 1991

Hier smokkelen we even, want wat er toen gebeurde was een kleine ramp. Eric maakte voor zijn nieuwe plaat, de opvolger van Blue River, opnamen in New York en Nashville, en iedereen was zeer tevreden met het resultaat. En toen raakten de banden zoek. Dat verstoorde de relatie met de platenmaatschappij behoorlijk, zelfs zo, dat hij er wegging, en overstapte naar Arista. Pas een kleine twintig jaar later werden de banden in een mysterieus archief van Sony weergevonden, en werd de plaat als The lost album alsnog uitgebracht. Chronologisch hoort hij dus hier te staan, maar in werkelijkheid kwam hij veel te laat, en dat was voor de carriëre van Eric Andersen niet minder dan een echte ramp.
 


Be true to you – 1975

be true to you

Drie jaar na Blue River kwam de opvolger uit op het Arista-label. Een mooie plaat, maar overgeproduceerd, te wollig, met een paar fraaie uitschieters: het achteeneenhalve minuut durende Time run like a freight train bijvoorbeeld, en The blues keeps falling like rain, een blues waar je zelf bijna depressief van zou worden; een echte blues dus.
Het momentum was echter blijkbaar voorbij, de plaat werd niet opgepikt. Je kunt de frustratie van Andersen ook bijna horen, en het verschil met de opnames van the lost album zijn opmerkelijk. Klinken de nummers daar ontspannen en tegelijk geconcentreerd, hier klinken ze star en stram. Alleen die ene prachtige blues is wel heel erg goed op deze plaat.


Sweet Surprise – 1976

sweet surprise

Toen deze plaat in 1976 uitkwam heb ik meteen drie exemplaren besteld, omdat er al een aantal mensen in mijn omgeving waren die ik er een zeer groot plezier mee kon doen. Want vrijwel iedereen die ik Blue River cadeau deed werd fan. Twee van die drie platen waren misdrukken, wat betekent dat beide plaatzijden met hetzelfde nummer begonnen… Hoeveel pech kun je als artiest eigenlijk hebben?
Misschien viel hij daarom ook wel een beetje tegen, al moet ik bekennen dat hij bij herbeluistering toch erg goed blijkt te zijn. Andersen zelf had er na deze plaat in ieder geval even genoeg van, want ook deze flopte. Eric Andersen verdween naar Europa, waar hij rondreisde en naar Noorwegen trok, het land van zijn voorouders.

Deel 3