Traditionele muziek kan heel erg leuk zijn. Wat absoluut helpt is een gretige jonge muzikant die bijvoorbeeld enthousiast alle old-time fiddlers die ze bewondert opzoekt om wat van ze te leren. En die vervolgens uit die old-time fiddletraditie precies de juiste ingrediënten weet op te pikken en die er dan op precies de goede, ietwat oneerbiedige manier mee aan de slag gaat.

Erynn Marshall voldoet aan het profiel, en ze weet ook perfect het rauwe randje en de lichte melancholie te bewaren die deze muziek nodig heeft. In Toronto vond ze een club verwante muzikanten, en daardoor komt er nu uit Canada een cd die de old-time fiddletraditie van West Virginia, North Carolina en Kentucky een fris nieuw leven bezorgt. Niet alleen de fiddlepartijen zijn goed en lekker scherp en rauw, ook de meerstemmige zang heeft precies dat tegen het ongeschoolde aanhangende karakter dat ervoor zorgt dat deze muziek je recht in je buik en je hart raakt. Aangrijpend mooie muziek, dames en heren!

Veel traditionals, maar ook een paar zelfgeschreven stukken en bijvoorbeeld een nummer van Ola Belle Reed. En soms ook heel verrassende arrangementen. Luister maar eens naar Caroll County Blues, waarin de fiddle een muzikaal gesprek aangaat met een bluesmondharmonica en een basmondharmonica. Prachtig. Erynn Marshall bewijst op Calico dat ze ruim een uur pure kwaliteit kan bieden met haar band, en dat ze je een uur lang op het puntje van je stoel weet te houden, en ze verpakt die fraaie muziek ook nog eens in een schitterend hoesje. Puur genieten dus.

het hoesje, één keer opengeklapt...