Vrijdag 9 mei 2010 – de tweede dag van het Europa Festival Utrecht. De zaal is verkleind, er zijn tafeltjes geplaatst met stoelen, waardoor het lijkt alsof er nog wat publiek in de zaal zit; de vijf betalende bezoekers zijn aangevuld met wat vrienden, gasten en personeel van Rasa. Als de Turkse band Gevende niet al in het vliegtuig had gezeten was deze avond waarschijnlijk afgelast, maar gelukkig voor het aanwezige publiek trokken de muzikanten zich hier niets van aan en gaven beide bands een concert dat het hoogtepunt van het festival genoemd mag worden. Na afloop gingen de twee bands ook nog eens uitgebreid jammen, waardoor er ineens echt Europese muziek ontstond – spannend en aantrekkelijk. Helaas accepteert YouTube gen filmpjes die langer dan tien minuten duren, dius de bloedmooie jam van twintig minuten waarmee ze de avond afsloten kan ik je niet laten zien en horen, wel een korter fragment van een van de jams.

Jaune Toujours

De Brusselse nu-folkband Jaune Toujours roert fanfare en rock door haar muziek, maar ook chansons, ska, balkan en gypsiemuziek worden meegeroerd, waardoor alleen deze band al een unieke Europese wereldmuziekmix creëert die “Europa” ineens opwindend weet te maken. Er wordt gezongen in het Nederlands en het Frans, en de band draait om accordeonist en zanger Piet Maris en zijn broer, de fenomenale, veelzijdige jazzy trompettist Bart Maris, aangevuld met twee blazers, een drummer en een contrabassist. We wisten al dat België zorgt voor revolutionaire nieuwe folk, en deze band bewijst opnieuw hoe opwindend folkmuziek, dat toch voor de meeste mensen een wat suffe uitstraling heeft, kan worden. Een geweldige liveband die er vol voor ging, ondanks het bescheiden doch zeer enthousuaste publiek. Absoluut top.

Gevende

Gevende is niet wat je noemt een doorsnee-Turkse band. De band, uit Istanbul, maakt merkwaardige psychedelische folkjazz in een opmerkelijke bezetting – altviool, trompet, klarinet, elektrische gitaar, bas en drums. De gitarist zingt teksten in een denkbeeldige wereldtaal en het resultaat is verbluffend en grensoverschrijdend. Af en toe waait er een vleug van Turkse ingrediënten langs, maar de band maakt feitelijk ongrijpbare muziek – noem het avantgardistische jazzfolkrock of psychedelische wereldfusion. Of zet gewoon je oren open en luister naar dit unieke muzikale avontuur. De zaal was in ieder geval onder de indruk. Een magnifiek concert dat nieuwsgierig maakt naar meer van deze band.

Jam

Na afloop van beide concerten werd er nog bijna drie kwartier gejamd door beide bands, op en voor het podium. Zoals gezegd accepteerde YouTube de langste en mooiste jam niet, maar hier krijg je, ondanks de beroerde beeld- en geluidskwaliteit, toch een indruk van de unieke Europese mixmuziek die deze bands samen maakten in een korter fragment uit een van de jams. Na afloop van de jamsessie stonden de twee trompettisten nog een tijd op elkaars trompetten te blazen en uit te wisselen (zie de bovenste foto links). Voor het publiek en de bands was dit aan absolute topavond.