Het Europa Festival Utrecht werd in 2010 voor het eerst georganiseerd, en het had te maken met wat pech en tegenslagen. Wat op papier een subliem festival was, met een aantal klinkende namen, was een groot succes wat betreft de artistieke prestaties en de opwinding die elk concert opleverden, maar het publiek liet het helaas regelmatig wat afweten. Je elf dagen lang kunnen onderdompelen in de beste Europese muziek van deze tijd, dat was de bedoeling, in een tempo van één of twee concerten per dag met ter afwisseling soms een rustdag tussendoor, of een lezing. Helaas werd het ritme wat doorbroken doordat het zondagavondconcert (dat overigens prachtig aansloot op de giro die ’s middags door Utrecht raasde) werd afgelast, waardoor we de Italiaanse tarantella’s en pizzica moesten missen. Door omstandigheden misten we zelf ook het concert van Altan halverwege het festival, en de laatste twee dagen, maar er bleven genoeg hoogtepunten over.

Boban en Marko Marković Orkestar

Het festival werd geopend met het orkest van vader Boban en zoon Marko Marković, die een Balkan Brassorkest meebrachten dat onovertroffen is. Tien koperblazers en een drie man sterke ritmesectie speelden de zaal volledig plat. Maar de band kan meer – zo zijn niet alleen Marko en Boban voortreffelijke zangers, maar ook een van de drie bugelspelers zong de sterren van de hemel. Stevige feestmuziek werd afgewisseld met melancholieke ballades, smachtende zang met felle meezingers. Boban vierde bovendien zijn verjaardag, waardoor het een compleet Balkanfeest werd. En niet alleen voor dansers en feestvierders was dit concert geweldig, ook de liefhebbers van de geraffineerdere balkan brassmuziek konden genieten. Inventieve tempowisselingen, mooie solo’s, perfect samenspel, het was er allemaal. Een perfect concert om het festival op te starten, want de stemming zat er meteen goed in.

Hier een ietwat primitieve opname, gemaakt met een fotocamera, die toch wel een idee geeft van de rijke, gevarieerde muziek die vader en zoon Marković maakten met hun Orkestar, voor een redelijk gevulde zaal met enthousiast publiek in Rasa, Utrecht op donderdag 6 mei 2010.