In Amerika is niet iedereen een voorstander van de doodstraf. Er zijn zelfs behoorlijk wat mensen te vinden die zich inzetten om de doodstraf in de USA af te schaffen. Een van de opmerkelijkste projecten op dit gebied is het initiatief van de Pine Valley Cosmonauts, die met een stel geestverwanten een paar cd ’s hebben gemaakt met liedjes waarin een terdoodveroordeelde de hoofdrol speelt. Dat betekent dat je er een paar nummers tegenkomt die we ook al hebben gezien in onze serie kippevelliedjes, zoals Miss Otis Regrets, dat hier een perfecte tragische uitvoering krijgt van Jenny Toomey, of Strange Fruit, dat ook hier in een bloedstollende versie te vinden is (van Diane Izzo). Maar er is meer. Zo zijn er verrassende versies van liedjes die ik me als redelijk vrolijke deuntjes kan herinneren. Tom Dooley bijvoorbeeld, dat bij het Kingston Trio een vrolijk kampvuurliedje was, krijgt hier weer de dramatische lading die het lied verdient in de versie van  Steve Earle. Hetzelfde geldt voor Green Green Grass of Home, waarbij ik me bij de versie van Dave Alvin voor het eerst realiseerde dat het een lied is dat zogenaamd door een terdoodveroordeelde is geschreven die zich realiseert dat hij dat groene, groene gras alleen nog vanaf de onderkant zal kunnen bekijken.
Drie cd’s vol met het ene kippevelliedje na het andere, in uitvoeringen die er niet om liegen. De Pine Valley Comonauts waren voor mij onbekenden, maar het is een buitengewoon goede band, die de meest uiteenlopende zangers en zangeressen tot grote hoogte weet op te stuwen.

Misschien vind je het een wat luguber idee, om op deze manier steun te verwerven tegen de doodstraf, maar het levert wel een flinke dosis schitterende muziek op, terwijl je ook nog het goede doel steunt. De opbrengst van de cd’s (volume 1 en de dubbelaar volume 2 &3) gaat naar The Illinois Coalition Against The Death Penalty en The National Coalition to Abolish the Death Penalty.
De kleine platenmaatschappij die de cd’s heeft uitgebracht heet Bloodshot Records.

  • The Executioner’s Last Songs Volume 1 – The Pine Valley Cosmonauts – Bloodshot Records – BS074
  • The Executioner’s Last Songs Volume 2 & 3 – – The Pine Valley Cosmonauts – Bloodshot Records – BS095