Alec K Redfearn maakt met zijn band The Eyesores zeer fascinerende en spannende muziek. Redfearn gaat met zijn muziek verder op het pad dat al enigszins gebaand is door Frank Zappa, Captain Beefheart en Soft Machine, die lieten zien dat popmuziek niet altijd simpel hoeft te zijn. Redfearn maakt muziek die soms heel eenvoudig lijkt, met prachtige melodieën en vloeiende arrangementen, terwijl op andere momenten de hele zaak op een prachtige manier gaat wringen, met onnavolgbare ritmewisselingen en weerbarstige improvisaties, die toch altijd weer naar de vloeiende melodie terugleiden.

Redfearn zingt zelf zacht en ingetogen met een fraaie tenorstem, en de instrumentatie is op die momenten meestal ook behoorlijk ingetogen. Op andere momenten hoor je psychedelische folk, progressieve rock, jazzy polka, oude country, dertigerjarencabaret, onheilspellende draaimolenmuziek en pure avantgarde. Je zou denken dat zo’n mix buitengewoon chaotische muziek zou moeten opleveren, maar dat is absoluut niet zo. Je blijft dan ook gefascineerd luisteren, want deze cd is vanaf de eerste tot en met de laatste noot ongehoord spannend, en vooral ook ongehoord mooi, ondanks de af en toe wringende stukken. Eigenlijk is deze muziek nergens mee te vergelijken. Je moet er in ieder geval voor open durven staan.

Redfearn componeerde en arrangeerde alle stukken zelf, met zijn accordeon als duidelijke basis. Denk nu niet dat die accordeon een suf antiek muziekinstrument is, want bij Redfearn vergeleken klinkt zelfs Astor Piazolla een beetje belegen. Deze jongen zet wat mij betreft de accordeon weer op een heel nieuwe manier op de muzikale kaart. Altijd verrassend, en soms werkelijk adembenemend mooi. Er is op het hoesje nog wel een speciale en terechte vermelding voor de drummer/percussionist Matt McLaren. De rest van de band wordt ook nog met name genoemd bij de verbijsterende improvisaties, die perfect een sfeer van vervreemding oproepen.
Bijzondere muziek, dames en heren, en heel erg mooi.

  • Alec K Redfearn and the Eyesores – Every Man For Himself & God Against All – Corleone COR-S-08-03
  • The Eyesores – Bent At The Waist – Hand-02
  • Op de website van Alec K Redfearn kun je ook naar zijn muziek luisteren 

terug naar de startpagina van moors magazine

»