Dick Fariña was vooral bekend als schrijver, maar hij speelde ook wel in koffiehuizen, soms samen met Eric von Schmidt, en ze wilden met zijn tweeën wel een plaat opnemen. Dat gebeurde ook, en Bob Dylan speelt er zelfs nog een bescheiden bijrolletje op onder de schuilnaam Blind Boy Grunt. Dylanfans hoeven nu niet meteen naar de winkel te schieten, want de rol van Dylan is minimaal.

De plaat had een wat ongelukkige geschiedenis, want er ging zo’n beetje alles mis wat er maar mis kon gaan – de complete partij die in Engeland geperst was werd door de Amerikaanse douane vernietigd omdat er op de hoes geen tekst te vinden was met de mededeling dat ze uit Engeland kwamen. Inmiddels, drie jaar later, was Fariña na een motorongeluk overleden, zodat er weinig te promoten was en de plaat verdween volledig uit zicht.

Nu is hij toch uitgebracht op een cd die aangevuld werd met een bonus-cd met outtakes. De volledige titel van de plaat luidt Dick Fariña & Eric von Schmidt singing, shouting & playing American ballads, worksongs & blues. En dat dekt ook aardig de lading. Je hoort een stel muzikanten die met duidelijk veel plezier en veel energie een aantal traditionals als Wildwood Flower en Cocaine spelen, en dat klinkt nog steeds bijzonder aanstekelijk. Dat de heren niet altijd even toonvast zijn vergeef je ze graag, vanwege de puurheid en de rauwheid van hun uitvoeringen.

De outtakes zijn vooral leuk om te horen waar ze fout gingen, of om te zien welke overwegingen er bij opeenvolgende pogingen gedaan werden. Er word gespeeld op een dulcimer, een paar mondharpjes, Spaanse gitaar, viool, mandoline en de in die tijd onvermijdelijke kazoo. Je waant je in een van de trendy koffiehuizen in Manhattan in het begin van de jaren zestig (de opnames zijn van 1963), waarbij de dan nog onbekende Bob Dylan gewoon even aanschuift om mee te spelen. Een mooi tijdsbeeld dus.