In Groningen hebben de Stichting Prime en het Noord Nederlands Orkest zo langzaamaan een zeer prima traditie in het leven geroepen. Rond deze tijd van het jaar, eind oktober, wordt er een festival georganiseerd rond een hedendaagse serieuze componist. Vorig jaar was dat Philip Glass, en die aflevering van het festival was buitengewoon gevarieerd en zeer geslaagd te noemen. Dit jaar staan er drie mensen centraal – Alvin Curran, Michael Gordon en Laurie Anderson. Dat het weer een uitermate gevarieerde week wordt staat nu al vast, en voor liefhebbers van goede muziek die niet bang zijn voor nieuwe klanken wordt het een absolute topweek.

Voor Laurie Anderson is de cirkel dan weer rond, want zo’n dertig jaar geleden trad ze al in Groningen op, in het Groninger Museum dat toen nog in een oud gebouw huisde. Anderson was nog helemaal niet bekend en trad er als een soort van kunstperformer op voor een klein publiek van zo’n dertig mensen. Een indrukwekkend optreden, toen al. Nu wordt het allemaal wat grootser aangepakt, maar de muziek van Anderson blijft op een bepaalde manier iets intiems houden.

Alvin Curran en Michael Gordon zijn ook voor mij nieuwe namen, dus als je meer over hun wilt weten, kijk dan even op hun eigen site. Of laat je verrassen tijdens een van de vele performances en concerten door heel Groningen. Er zit voor elke prijsklasse wel wat bij, en op sommige momenten kun je zelfs gratis genieten.
Op de speciale Americans Festival website vind je het complete programma en alles eromheen. Wees er snel bij, want voor je het weet zijn de voorstellingen uitverkocht, en je mist echt iets heel bijzonders! Op zaterdag zal Lou Reed als extraatje zijn echtgenote Laurie Anderson op het podium ondersteunen.