Fiddlers 3 is een band die net iets minder rond de fiddlers draait dan je zou verwachten. De naam van deze cd geeft al een beetje aan waarom ze anders zijn dan andere folkfiddle-bands – het ritme speelt bij deze band een grote rol. Daardoor klinkt hun muziek moderner en opzwepender dan veel andere bands die op een veel traditionelere manier dit soort keltische folk spelen.

Fiddlers 3 is een soort familieband, want de drie violen worden bespeeld door Stefan, Andrian en Elaina Lozinsky, terwijl Mary Ann Lozinsky de accordeon voor haar rekening neemt. Lorne Lozinsky doet percussie en lepels, terwijl de rest van de ritmesectie, drummer John Brownell en bassist Cam Walsh waarschijnlijk ook wel ergens familie zal zijn. Je kunt het bijna horen, want de muziek heeft een mooie samenhang, en je kunt horen dat ze puur voor hun plezier aan het spelen zijn.

Knusmuziek dus, maar wel van de soort die het spannend houdt, omdat de spelers niet alleen ontzettend goed op elkaar ingespeeld zijn, maar daardoor ook ingewikkelde ritmewisselingen aankunnen, terwijl je ook het gevoel hebt dat ze het leuk vinden elkaar muzikaal uit te dagen. Traditioneel is de basis van deze muziek absoluut, maar soepele manier waarop er met de traditie wordt omgegaan is erg plezierig. Leuk. En je voeten hou je dus echt niet stil.

  • Fiddlers 3 – Volume 3: The Rhythm Chapter – SHEEZO SAE003