Di Fidl-Kapelye is een vijfkoppige snarenband die op violen, cello, contrabas en cymbalen authentieke klezmer speelt. Dat klinkt al fantastisch als de dames het traditionele klezmerrepertoire spelen, want ze zijn gewoon heel erg goed. Dat is waarschijnlijk ook de reden voor dit nieuwe project, want ze hebben een aantal klezmerblazers gevraagd speciaal voor hun stukken te componeren.

Het blijkt een geniale zet, want je hoort hier iets bijzonders. Je hoort klezmer, maar je hoort ook dat er grenzen worden opgezocht. Eigenlijk klinkt het allemaal heel natuurlijk en vanzelfsprekend, maar ergens ook weer niet helemaal. Sommige componisten laten de violen bijvoorbeeld ongebruikelijke dingen doen, en de jazzy, flexibele aanpak zorgt ervoor dat de spanning er aardig in blijft. En wat ook mooi is – hier mag gelachen worden. Het is niet zomaar een serieus experiment, er wordt ook gewoon met erg veel plezier gespeeld.

Dat de dames niet al te puristisch denken blijkt niet alleen uit de opdracht die ze de componisten meegaven, maar ook uit het feit dat cantor en klarinettist Yankl Falk en trompettist Gijs Levelt op de cd meespelen. Dat voegt ook echt iets toe. Levelt componeerde ook twee nummers, net als Frank London. London’s Honga Elongata is misschien wel het mooiste en tegelijk grappigste stuk van het album, maar ook Susan Watts’ Hartsklap is een juweeltje. Authentieke klezmer met een twist, zou je kunnen zeggen. Een verrassend mooie plaat.

  • Trumpets for Di Fidl-Kapelye – Fréa Records MWCD4055