De Firma Weijland bestaat uit Lucy Legeland en Jack Weijkamp, aangevuld met een paar topmuzikanten. Duik! bevat liedjes die ze zelf schreven, soms samen met anderen. Die liedjes zijn, op zijn zachtst gezegd, bijzonder. En dan is dat dit keer eens niet als een ontwijkend bijvoeglijk naamwoord bedoeld.

De teksten van Weijland zijn ongewoon beeldend, en ze blinken uit door details die hard aankomen, en die soms lang na blijven zingen in je hoofd, zoals de uitsmijter van Opa, waarin het over een voorntje zonder staart gaat. Als het gaat over een broer die doodgaat wordt nadrukkelijk vermeld dat hij zijn nek gebroken heeft en dat hij dóód is. Als Legeland dat zingt krijg je als luisteraar een klap in het gezicht. Dat geldt ook voor een nummer als Beslan waarin ver-weg-ellende ineens heel dichtbij komt. Zo dichtbij dat je er als luisteraar zelfs wat ongemakkelijk van wordt.

Maar dan is daar ook Nat Heur, dat begint met staal-op-staalgeluiden die het ritme bepalen, en dat een indringend liefdesliedje wordt. Of Soh, dat wel gezongen lijkt in een zelfverzonnen oosteuropees klinkende taal. Of het nummer Schlager dat op het eerste gehoor ook echt klinkt als een doordeweekse derderangs schlager. Toch ga je er in deze context anders naar luisteren. Humor en drama liggen bij de Firma Weijland tegen tegen elkaar aan. Het opmerkelijkste van deze band is dat ze je op vele manieren kippenvel weten te bezorgen – door de soms harde teksten, door de dagelijkse liefdesdrama’s (een mier wordt met een stokje doormidden geprikt, maar dat beeld komt op een kippenvelverwekkend moment), en door de aangrijpende verhalen.

De Firma Weijland zingt dialect (ze opereren vanuit Zwolle, maar ze zingen in het Achterhoeks), maar ze zijn door iedere Nederlandse luisteraar goed te volgen.
Ze hebben, mede door de schitterende, perfect op de liedjes toegesneden arrangementen, een klein meesterwerkje gemaakt dat je niet snel los zal laten. Indrukwekkend. Een absolute aanrader.