Hoe maak je kinderen enthousiast voor de muziek waar jij zelf gek van bent? Herman Link en Rita Iny doen dat al jaren door die muziek gewoon heel erg goed te spelen, en er teksten bij te maken die het voor kinderen extra leuk maken ernaar te luisteren, maar ze zijn dit keer nog een stapje verder gegaan en hebben een compleet sprookje geschreven om kinderen de flamenco binnen te zuigen. En dat lukt wonderbaarlijk goed, niet alleen omdat het sprookje goed gelukt is, maar ook doordat de flamenco die je hier hoort gewoon heel erg vlammend en goed is. En dat betekent weer dat je als ouder dit boek met cd met heel veel plezier aan je kinderen of kleinkinderen cadeau doet, omdat je dan zelf stiekem heerlijk kunt meegenieten.

Het verhaal is het verhaal van Cypressa, die uitgehuwelijkt dreigt te worden aan een saaie, humorloze maar rijke jongen, maar die verliefd wordt op een houthakkerszoon. Het meisje wordt betoverd door een heks die haar verandert in een boom en die haar lichaam overneemt, en die nu alleen nog een zoen van de houthakkerszoon nodig heeft om dat mooie jonge lichaam voor eeuwig te kunnen houden. Voordat het verhaal toch nog goed afloopt wordt Cypressa omgehakt door haar geliefde en wordt er van haar een flamencogitaar gebouwd die Flamenkita wordt genoemd. Meer vertellen we niet.

Genoeg stof dus voor de passievolle muziek van de flamenco, en verrassend genoeg komt die passie ook in het Nederlands heel goed over. Het boek is mooi, en de muziek is geweldig. De cd kun je overigens ook gewoon als hoorspel beluisteren. En heb je geen kinderen? Geneer je niet, want dit is veel te leuk om te laten lopen! Kopen dus!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.