Airboxes is een Belgisch accordeonduo. Guus Herremans op diatonische accordeon en Bert Leemans op chromatische accordeon (en accordina). Dat klinkt voor de gemiddelde muziekliefhebber wellicht saai, maar ik kan je verzekeren dat je bij dit duo een klein uur geboeid blijft luisteren naar hun zelfgeschreven composities.

Leemans en Herremans laten horen dat ze je solo spelend al op het puntje van je stoel kunnen krijgen, met soms heel intieme en zachte passages, maar het wordt pas echt meeslepend als ze gaan samenspelen en het geluid van die twee accordeons gaat samensmelten of juist lichtjes gaat wringen.

Halverwege het album One for the road komen er in het nummer La Vida Loca verrassend genoeg ineens een paar gasten bij, waaronder een scheurende rockgitarist, een drummer en een violist. Erg leuk, maar gelukkig blijven de twee accordeons de baas, om het zo maar te zeggen, want eigenlijk is het gewoonweg zo dat de gasten een aardige break vormen, maar absoluut niet nodig zijn – twee accordeons, meer heb je niet nodig om een subliem album te maken. Oh, en twee virtuoze accordeonisten natuurlijk, die ongelofelijk goed op elkaar ingespeeld zijn en die fraaie composities schrijven.

Kortom: One for the Road is een schitterend visitekaartje van een subliem duo en een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: