Hadestown van Anaïs Mitchell wordt gepresenteerd als een folk opera. Het verhaal is ontleend aan de Griekse mythologie, waarbij we in een ondergrondse wereld belanden met Hades, Persephone, Orpheus, Euridice en Hermes. Het effect van deze folk opera is wat merkwaardig, te vergelijken met Robert Crumb die een stripverhaal maakt van het bijbelboek Genesis, of de Amerikaanse versie van de opera Carmen, waarbij Carmen in een parachutefabriek werkt. Klassieke verhalen vertaald voor het Amerikaanse publiek dus.

Toch kan ik er ook bewondering voor opbrengen, want die Griekse mythologie bestaat natuurlijk vooral ook uit spannende verhalen over de essentiële levenszaken waar iemand als de volksschrijver Shakespeare ook wel weg mee wist, en Mitchell weet die verhalen met har liedjes weer terug te brengen naar hun kale essentie. Het helpt dat ze voor deze folk opera een sublieme cast wist samen te stellen, met Greg Brown (die hier donkerder dan ooit klinkt) als Hades, Ani DiFranco als Persephone, Justin Vernon van Bon Iver als Orpheus, Anaïs Mitchell zelf als Euridice, Ben Knox Miller (van The Low Anthem) als Hermes, Petra, Rachel en Tanya Haden als de Fates, en dan nog een fantastische band die folkmuziek in de breedste zin des woords speelt, met soms pure jazz, ragtime, blues of vaudeville-elementen.

Toch blijft het vervreemdend werken als je de onderwereld van de oude Grieken voorgeschoteld krijgt en er wordt ineens gezongen “Watcha gonna do when your chips are down?”. Alles bij elkaar is het een fascinerende, intrigerende onderneming geworden, die wel degelijk van begin tot eind weet te boeien. En de muziek is, zeker voor liefhebbers van de nieuwe folk, absoluut top. Een zeer bijzonder album.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.