Anna Hytta –  Draumsyn

Anna Hytta is een Noorse die speelt op de hardanger viool (een Noorse viool), een viola d’amore en de draailier. Oude instrumenten die soms dezelfde doordringende oerkracht hebben als een doedelzak, en dezelfde snerpende manier om door merg en been te gaan. Hytta speelt op het album Draumsyn, dat ze opnam voor het label Carpe Diem, dat zich specialiseert in zeer oude muziek, eigen composities, en ze speelt ze solo. Dat betekent dat je hier een album krijgt dat niet geschikt is voor mensen met zwakke zenuwen, of voor liefhebbers van puristische oude muziek  Maar Hytta doet wel iets bijzonders, want ze maakt een soundtrack van een film die niet bestaat, maar die in je hoofd gaat spelen. Het gaat hier dus niet om oude folk of klassieke muziek, maar om opmerkelijke avantgarde, gespeeld op oude instrumenten. Zeer bijzonder, en als je open oren hebt een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten:


Anne Chris – Just kissed the sun

Anne Chris is een jonge Nederlandse jazz-zangeres, die voor haar nieuwe album een aantal voortreffelijke muzikanten wist te strikken waaronder drummer Jasper van Hulten (die we onder meer kennen van Eric Vloeimans), pianist Daan Herweg (Caro Emerald en meer). Herweg schreef samen met Chris een groot deel van de voortreffelijke liedjes op dit aanstekelijke album, dat gaat van de stevige en groovy opener Mirror Man tot mooie ballads. Een zangeres om in de gaten te houden.

Anne ChrisJust kissed the sun

Luister hier naar een paar fragmenten:


Anna Shannon – A Celebration of Old England

Anna Shannon is een meer dan voortreffelijke singer/songwriter – ze is bovendien begiftigd met een prachtige stem en ze is een multi-instrumentaliste die meerdere muziekinstrumenten tot in de puntjes beheerst. Op haar album A Celebration of Old England denk je dat ze traditionals laat horen terwijl het in feite allemaal eigen composities zijn. Ze speelt gitaar, viool, hobo, sopraansax, fluit, blokfluiten, percussie en nog het een en ander, en de enige andere muzikant die je hoort is Roy Piper, die op één nummer bast. Indrukwekkend, maar vooral ook erg leuk. Want vaak zijn albums die door één persoon zijn ingespeeld en gezongen wat aan de steriele kant, maar dat is hier absoluut niet het geval. Mooi.

Luister hier naar een ¨paar fragmenten: