Het Lodestar Trio is een ongewoon trio – drie musici uit drie totaal verschillende muzikale werelden die elkaar vonden in de verbinding tussen klassiek en folk. Eeuwenoude tradities worden opgepakt op een volstrekt oneerbiedige manier, maar tegelijk met een duidelijke en onmiskenbare liefde voor die oude muziek, van de oude meesters als Johann Sebastian Bach, Jean-Baptiste Lully of Francois Couperin.

De Brits-Duitse vioolvirtuoos Max Baillie, die afstudeerde aan de Yehudi Menuhin School heeft een duidelijk klassieke achtergrond, maar hij werkte ook al samen met John Williams, Bobby McFerrin, Steve Reoch en Björk – een avontuurlijke geest dus.

De Zweedse Erik Rydvall speelt de nyckelharpa, de Scandinavische draailier, en ook hij ging met zijn instrument het avontuurlijke pad op, want hij richtte niet aleen zijn eigen band Nordic op, hij sloot zich ook aan bij het Zwitserse flamenco dansgezelschap Flamenco En Route. Later vormde hij een succesvol duo met het derde lid van Lodestar.

De Noorse Olav Luksengard Mjelva speelt de Hardanger viool – het nationale instrument van Noorwegen – hij schrijft niet alleen liedjes, maar componeert ook voor theater, documentaires en korte films. Zijn debuut soloalbum kreeg de Spellemansprisen (een Noorse Grammy) en hij werd Folk Musician van het jaar in 2013.

Ze ontmoetten elkaar in Røros, in het midden van Noorwegen, met Max als blind date, en daar gingen ze drie dagen intensief jammen en praten. Ze bleken alle drie hetzelfde gevoel voor improvisatie, avontuur en het volgen van muzikale impulsen te delen, en er ontstond al snel een soort van chemie. In augustus gingen ze opnames maken, en dat leidde tot het album Bach to Folk, met een groot aantal composities van Bach en tijdgenoten uit de barok.

En wat ik zelf verrassender vond was dat er ook composities van de drie mannen zelf op dit album te vinden zijn die ik persoonlijk minstens zo sterk vind als al die oude composities – ik verheug me dan eerlijk gezegd ook op een volgend album met alleen maar eigen composities. Ik laat je hier een stukje Bach horen en dan van ieder van de drie een stukje van een eigen compositie. Oordeel zelf.

Luister hier naar een paar fragmenten: