Dat de hele Britse folkwereld in rouw gedompeld was toen Bellowhead er in 2016 onverwacht mee stopte lijkt wat overdreven, maar zit er niet ver naast, want deze twaalfkoppige band was de beste en opwindendste liveband die we in lange tijd in het folkcircuit gezien hadden. Daarbij wisten ze met de unieke combinatie van strijkers en blazers en een gedreven percussionist ook nog eens jazz, rock en folk te combineren tot een originele mix.

Er leek voor de liefhebbers niets anders op te zitten dan de individuele leden volgen, want Jon Boden en John Spiers gingen gewoon met hun eigen projecten verder, net als Sam Sweeney. Maar tijdens de lockdown in 2020 namen ze weer contact met elkaar op en voor de lol namen ze New York Girls op, ieder vanuit zijn eigen huis. Op dat New York Girls at Home werd enthousiast gereageerd – de band was duidelijk niet vergeten – en ze besloten een reünie te organiseren in een herenhuis buiten Londen in december 2020.

Het werd een complete show, waarvoor meer dan tienduizend kaartjes werden verkocht. Een hele rij aan Bellowhead-favorieten komt langs, en de band is ontzettend lekker op stoom. Net alsof er geen vijf jaar tussen zat. Je hoort op de cd die van dit concert is uitgebracht (vijf kwartier!) onder veel meer ook Parson’s Farewell met de tune Hudson’s Hornpipe die Sam Sweeney schreef voor Hudson, de hond van Hudson Records.

Bellowhead Reassembled is een uur en een kwartier puur genieten, ook als je eerdere live-platen van de band hebt, want Bellowhead speelt nooit exact hetzelfde. De passie is er wel altijd, net als de gedrevenheid en het plezier van het samen muziek maken – waarom zijn ze in vredesnaam gestopt?

Luister hier naar een paar fragmenten: