Blue Dew is een folkband uit Zwolle die van Ierse muziek houdt, en van verhalen vertellen, en dat laatste hoort ook een beetje bij die Ierse muziek. Het unieke aan Blue Dew is dat ze steeds een avondvullende voorstelling maken met één verhaal dat doorspekt is met liedjes en instrumentals, en dat die liedjes het verhaal versterken en het verhaal versterkt de liedjes, en voordat je het goed en wel doorhebt is de avond voorbij.

Blue Dew is even door een kleine bezettingscrisis gegaan, maar daar zijn ze buitengewoon goed uit gekomen. Bij de presentatie van hun nieuwe programma The Fair-Haired Boy zien we een ijzersterk kwartet, met vier musici die alle vier sterke zangers zijn die bovendien mooi samen kunnen zingen, en vier uitmuntende musici – Wendy van Zomeren op viool, Helga Huisjes op gitaar, Pim Leutholff op gitaar, banjo en bodhran en John Beumer op contrabas en bluesharp (mondharmonica). John Beumer is bovendien de verteller tijdens een voorstelling, en Pim Leutholff maakte de aquarellen die de cd-hoes sieren, maar die ook als decor voor de voorstelling dienen.

De cd die opgenomen is werd in één keer opgenomen, met de muzikanten in één ruimte samen spelend, zonder overdubs of andere onzin. Dat levert een mooi album op, dat de sfeer van een live optreden redelijk benadert, al zul je hier de verhalen moeten missen. Je hoort in ieder geval waar de vier muzikaal toe in staat zijn, maar ik moet je absoluut aanraden een keer naar een van hun optredens te gaan, want zover ik weet is hun aanpak nog steeds uniek, en het werkt verbazingwekkend goed – verhalen en liedjes die elkaar versterken, gespeeld door een gepassioneerde band. Klasse.

Overigens is een groot deel van de nummers door de band zelf geschreven, al gebruikten ze ook een aantal goedgekozen covers, zoals Joni Mitchell’s Circle Game, Paul Brady’s Nothing But the Same Old Story of Ca’ The Yowes, een gedicht van Robert Burns dat door Dougie MacLean op muziek werd gezet.

Luister hier naar een paar fragmenten, waarbij je alle vier de bandleden om de beurt hoort zingen: