BmB is een trio. Dat zou je niet zeggen als je naar hun album luistert, want dan denk je dat je naar een ruime band zit te luisteren, maar het gaat hier echt om drie mannen die samen enthousiast traditionele folk spelen – een zanger, Luc Plompen, die meteen ook overtuigend zijn stempel drukt en die af en toe akoestische gitaar speelt, accordeonist Niek van Uden-Luteijn, die bovendien regelmatig een fraaie tweede stem weet toe te voegen, en doedelzakspeler Wouter Kuyper, die ook blokfluit en chalumeau speelt, een soort voorloper van de klarinet. Ook hij zingt mee.

Veel van wat er op het album Ge vindt wel een taal gespeeld wordt is traditioneel en oud, maar er zitten ook een paar andere juweeltjes tussen, zoals de BmB-wals, een prachtige onregelmatige wals die door Wouter Kuyper geschreven werd. Hij zet hem solo in, en dan is hij al adembenemend mooi, vind ik.

Al met al is dit een fraai staaltje balfolk (met zang!) waar de liefhebbers hun vingers bij af zullen likken. De arrangementen zijn allemaal van de band, en wat mij betreft mogen ze voor een volgend album nog veel meer eigen nummers toevoegen.

Luister hier naar een paar fragmenten: