De Ierse folkband Clannad komt uit het Ierse Donegal en is een echte familieband, bestaande uit een zus en haar twee broers en hun tweelingooms. Vroeger zat er nog een zus bij de band, die wereldberoemd werd als het boegbeeld van de new agebeweging in de muziek – Enya. De muziek van Clannad neigt daar soms een beetje naar, maar heeft toch teveel pit en eigenzinnigheid om zonder meer ook in die beweging ondergebracht te kunnen worden.

Om hun veertigjarig bestaan te vieren kwamen de vijf oorspronkelijke leden en oprichters van de band weer bij elkaar om op te treden in de buitengewoon sfeervolle Christ Church Cathedral, waar ze niet alleen hun bekendste nummers speelden, zoals het herkenningsnummer van de televisieserie Harry’s Game en de muziek die ze schreven voor een andere televisieserie, Robin of Sherwood., over Robin Hood. In a Lifetime was een van hun grootste hits, waarin Moya Brennan een duet zong met Bono. In 1998 kwam hun laatste studioalbum uit en stopten ze ook met touren, maar omdat het hier om een echte familieband gaat zijn ze nooit gestopt met samen spelen en optreden in kleine gelegenheden in Ierland.

Vanaf 2009 kwamen ze weer op een professionele manier bij elkaar en gingen ze ook weer optreden en af en toe een festval doen. In 2011 kregen ze het verzoek op te treden in Christ Church Cathedral, en dat beviel uiteindelijk zo goed dat ze op dit moment in de studio aan een nieuw album werken dat in 2013 uit zal komen. De cd en dvd zijn het bewijs. Clannad speelt nog steeds fantastisch, de stemmen zijn nog immer in topvorm en hun unieke mix van traditie en nieuw klinkt ook nog steeds verfrissend en energiek. Een aangename verrassing dus, om dit veertigjarige gezelschap in deze vorm aan het werk te mogen zien en horen.

  • Clannad – Christ Church Cathedral – de cd – Arc Music – EUCD 2441
  • Clannad – Christ Church Cathedral – de dvd – Arc Music – EUDVD 0015

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.