Gitarist Maarten Decombel en accordeonist Toon van Mierlo spelen al meer dan twintig jaar samen, in verschillende groepen en gelegenheden – ze zijn de helft van het kwartet Naragonia, ze speelden in Mandolinman en nog heel wat meer opwindende Vlaamse folkbands, maar er was blijkbaar corona voor nodig om ze zover te krijgen dat ze een duet-album gingen opnemen.

En dat bleek een meer dan uitstekend idee, want die twintig jaar samen spelen levert niet alleen een geweldig samenspel op, maar deze twee mannen zijn ook echt soulmates, die elkaar feilloos aanvoelen en die elkaar heel mooi kunnen uitdagen, aanvullen en duwtjes geven. Op Marafiki, dat zoveel betekent als “vriendschap” staan drie fraaie covers, maar de zes nummers die ze samen schreven of improviseerden zijn eigenlijk de ware diamanten van dit album. Je kunt er eigenlijk niet eens een hoogtepunt uit lichten, want elk nummer heeft zijn eigen specifieke schoonheid.

Een instrumentaal duo-album dat geen seconde verveelt. Geworteld in de traditie, maar volstrekt uniek. Een absoluut pareltje.

Luister hier naar een paar fragmenten: