Jürgen Treyz en Gudrun Walther kende ik van de band CARA, waarin ze met Ierse, Schotse en Duitse musici Keltische muziek maakten, daarmee zaten ze echt in de hoek van de Ierse muziek, en ze wonnen dan ook twee Irish Music Awards.

Deitsch is een heel andere folkband – naast Gudrun Walther (viola, fiddle, accordeon en zang) en Jürgen Treyz (gitaren en achtergrondzang) horen we hier Barbara Hintermeier op fiddle en viola en achtergrondzang en Steffen Gabriel op fluit en “shepherd’s pipes”, een kleine doedelzak, en ook hij zingt mee.

We horen hier Duitse volksmuziek, traditionele muziek en liedjes uit de archieven opgediept door de band. Het materiaal is soms echt oud (1750-1870) maar het wordt hier echt nieuw leven ingeblazen op een ontspannen manier, dus niet al te puristisch, lekker fris, en stevig.

Oude Duitse folk leek tot voor kort nauwelijks te bestaan, maar deze oude ballades en volksliedjes bewijzen dat er al heel lang een levendige traditie was, die nodig herontdekt moest worden. Der Winter ist Vergangen komt zelfs uit de zestiende eeuw… Eeuwenoude muziek, tot leven gebracht door vier enthousiaste en virtuoze musici. Een genot om naar te luisteren.

Luister hier naar een paar fragmenten: