Het enige dat deze vier bands met elkaar gemeen hebben is dat ze een opmerkelijke bandnaam hebben en dat ze zelf ontbreken op de voorkant van hun cd-hoesje. Dat is in deze tijden ook niet zo vanzelfsprekend, want artiesten willen over het algemeen maar al te graag met hun eigen hoofd op hun hoesje staan.

Hungrytown – Any Forgotten Thing

Hungrytown is een duo. Echtpaar Rebecca Hall en Ken Anderson, verhuisd van de stad New York naar het platteland van New England, schreven veel van de liedjes op het album Any Forgotten Thing samen, de rest schreef Hall in haar eentje. Hall speelt gitaar en zingt, Anderson speelt accordeon, banjo, bas, drums, electrische piano, gitaar, mondharmonica, mandoline, orgel, percussie, glockenspiel en zingt ook. Laura Molinelli zingt op drie nummers nog backing vocals mee. Folkliedjes die wortelen in de traditie, maar met mooie arrangementen en prima gezongen. Bovendien raak je er aardig aan gehecht na een aantal draaibeurten. Dit lijkt in eerste instantie doorsnee-folk, maar blijkt toch nog veel mooier dan je zou denken.

West of Eden – Safe Crossing

Een zeskoppige Zweedse (!) band met een uitstekende zangeres en een uitstekende zanger, en bovendien nog wat prima extra zangers die voor de meerstemmigheid zorgen. Die solozangers zijn het echtpaar Jenny en Martin Schaub, die zich voor dit, hun zevende album met Keltische folkrock, lieten inspireren door John Fowles’ boek Shipwreck. Ze spelen zowel traditioneel als nieuw werk, en als je niet wist dat ze uit Zweden kwamen zou je dat ook absoluut niet raden, want dit is van absolute internationale topkwaliteit. Arrangementen zijn soms lekker avontuurlijk en niet al te puristisch, dus voor iedere folkliefhebber die de oren open heeft staan een aanrader.

The Deep Dark Woods – The Place I Left Behind

Sombere treurnismuziek, van een getormenteerd man die zeer donker tegen alles aankijkt en nogal slachtofferig loopt te jammeren. Luister maar eens naar Oh What A Life, waarin hij in alle zwarte toonaarden bezingt wat een ellendig leven hij leidt. Het gaat hier om een vijfkoppige Canadese band uit Saskatchewan die werkelijk prachtige muziek maakt in de geest van The Band, Neil Young en aanverwante artiesten, alleen nog een paar slagen treuriger en weemoediger. Je moet er tegen kunnen, maar dan is het verder allemaal even fraai en intens.

Double Naught Spy Car – Western Violence

Double Naught Spy Car is een opmerkelijk buitenbeentje in dit rijtje bands die vooral mooie liedjes presenteren, want deze band presenteert galmende instrumentale gitaarrock in de geest van de Shadows, de Tornados en dergelijke bands, maar dan met de opdracht van Frank Zappa om er iets geheel anders van te maken. Twang, Funk, Spaghetti-western, avantgarde, jazz, country, alles wordt door elkaar gehusseld tot een spannende en opwindende mix van instrumentale rock. Met humor, en ongelofelijk veel speelplezier zorgt dit kwartet voor een enerverend, heerlijk oppeppend album.

We laten van elk album twee fragmenten horen. Via de site van de bands kun je vaak nog meer beluisteren.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.