Violiste Anouk Sanczuk en gitarist Florian de Schepper groeiden op met folkmuziek, maar studeerden allebei klassieke muziek en jazz, en dat kun je in hun composities op de een of andere manier terughoren, net als het feit dat ze al door heel Europa optraden en eigenlijk over heel de wereld hun inspiratie opdeden.

Op hun tweede album Port de Taipana kun je goed horen hoe goed de twee op elkaar ingespeeld zijn en ook hoe geweldig ze kunnen improviseren, wat voor de folkwereld helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Een nummer als One Take bijvoorbeeld begint vrij gewoon, maar op een bepaald moment heb je bijna het gevoel dat je bij een avantgardistische jazzband bent beland – avontuurlijke, spannende muziek, en tegelijkertijd blijven ze toch ook dicht bij de wortels van de folk.

De Schepper speelt akoestische en klassieke gitaar (let vooral ook op hoe goed hij slaggitaar speelt, dat is een bijna verloren gegane kunst) Griekse bouzouki en percussie, Sanczuk speelt viool en altviool, de composities verdeelden ze keurig – het titelnummer Port de Taipana en One Take werden bijvoorbeeld door Sanczuk geschreven , terwijl De Schepper tekent voor Bomloze Wals.

Na hun eerste album, Perron 12, is het duo alleen maar beter geworden – soms geloof je bijna niet dat je maar twee mensen hoort spelen. Gepassioneerd, gedreven, fel en soms ook fluisterzacht, boeiend van de eerste tot de laatste minuut. Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: