De Schotse fiddle-speelster Julia Dignan heeft eens op een rijtje gezet wat voor haar de favoriete muziek van de afgelopen dertig jaar was, en daar een mooi album van gemaakt, chronologisch opgezet, en verdeeld over de plekken, meest in Edinburgh, waar ze regelmatig speelde.

Dat begint in de Royal Oak, gevolgd door The Tron, het West End Hotel, enzovoorts, en bij elke plek (die hier als titel voor een medley gebruikt wordt) speelt Dignan de stukken die de beste herinneringen bij haar bovenhalen.

Dat gaat zo door tot het slotnummer, The Half Pipe Lament, waar weer een heel ander verhaal bij hoort, want Dignan brak in juli 2018 haar duim bij het rolschaatsen op een Half Pipe, en moest daarna zo ongeveer weer opnieuw leren viool spelen. Gitarist Calum Wood schreef dit liedje voor haar, dat ze aanpaste aan haar nieuwe manier van spelen.

Traditionele Schotse muziek, met te veel gasten om op te noemen. Ik was meteen helemaal om, want ik vind het een verrukkelijk, aanstekelijk plaatje waar ik geen genoeg van kan krijgen. Aanrader dus!

  • Julia Dignan – The Tea Wifie – Brechin All Records – CDBAR034 – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: The Tea Wifie

Luister hier naar een paar fragmenten:

julia dignan - the tea wifie     
julia dignan - ensign ewart     
julia dignan - the half pipe lament