Pete Seeger was een liedjeszanger, activist, pacifist, altijd actief in de burgerrechtenbeweging, zette zich in voor het milieu toen dat nog helemaal niet aan de orde was voor de meeste mensen en was negentig jaar lang het levende bewijs dat je gewoon door kunt gaan met een goed mens zijn tot het bittere einde.

Het Kronos Quartet maakte een album van een uur lang om de nalatenschap van Pete Seeger te eren, en het is een album geworden waar ik ontroerd, maar soms ook geschokt en zeker geraakt naar geluisterd heb. Want het begint meteen al met het openingsnummer Which Side Are You On? dat verbluffend actueel blijkt te zijn. En dat gaat voor het hele album op, verbijsterend genoeg, en misschien wel jammerlijk genoeg.

De kracht van Pete Seeger was dat hij op zo’n manier zong dat je als vanzelf naar zijn teksten ging luisteren – die kwamen dan ook altijd goed binnen. Het Kronos Quartet weet met haar arrangementen, en met de gastzangers die ze hebben uitgenodigd (Sam Amidon,Maria Arnal, Brian Carpenter, Lee Knight, Meklit, en Aoife O’Donovan) hetzelfde te bereiken. Luister maar eens naar Waist Deep in the Big Muddy en denk bij de kapitein dan maar aan Trump en vervang de Big Muddy door Corona, dan hoor je meteen ook wat ik bedoel als ik zeg dat de liedjes bijna angstaanjagend actueel zijn.

Halverwege het album vind je het zestien en een halve minuut durende Storyteller, een collage van stukjes radio, interviews, introducties en andere fragmenten die door het Kronos Quartet schitterend aan elkaar gesmeed zijn met machtig mooie stukjes kamermuziek. Ik laat er hier een klein fragment uit horen waarin Seeger vertelt over Marlene Dietrich die een Duitse versie liet maken van Where have all the flowers gone? Als je dan de laatste twee coupletten van dat Seeger-liedje beluistert, weet je meteen ook weer waar die bloemen ook maar weer gebleven waren. En je weet waar de titel van dit magnifieke, aangrijpende album vandaan komt.

Er staan ook een paar liedjes “in de geest van” Pete Seeger op, waarvan het mooiste wellicht “The President sang Amazing Grace” is. Kippenvel. Ik kan nog eindeloos veel meer vertellen over dit album, maar als je het gewoon zelf aanschaft kun je in het bijgesloten boekje nog bijzonder veel extra informatie vinden. Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: