KV Express is eigenlijk de bandnaam waar Sophie Cavez zich in haar eentje achter verschuilt. De accordeoniste zou zo langzaamaan best onder haar eigen naam albums kunnen uitbrengen, want de stempel die ze drukte op al haar eerdere bands, als Dazibao was ook al immens groot. Afijn, dat is haar keuze, en die zullen we respecteren, maar voor de kronieken: Zafon van KV Express is een album van Sophie Cavez, diatonisch accordeonist en componist.

De nummers zijn geïnspireerd door teksten van de schrijver Carlos Ruiz Zafon, en Cavez gebruikt zoals gewoonlijk muziekinvloeden van over heel de wereld. Gewone folk kun je haar bijzondere vorm van wereldfusie al lang niet meer noemen, al hoor je wel dat haar wortels in de Belgische volksmuziek zitten. Maar ze kiest niet voor niets gastmuzikanten uit als udspeler Karim Baggili of percussionist Jo Zanders. Didier Francois speelt op één nummer de nyckelharp, terwijl zangeres Fabiola Fernandez op een ander nummer als zangeres aanschuift.

Sophie Cavez speelt, als gezegd, diatonische accordeon, maar op dit album ook elektrische bas, harmonium en melodica, terwijl ze ook haar stem inzet. Dertien van de veertien composities zijn van haar hand. Het resultaat is een verbluffend mooi album, dat nauwelijks te categoriseren valt – wereldfusie-folk-kamermuziek? Muziek voor mensen met een open geest en open oren. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: