Le Vent Du Nord is een Franstalige Canadese vijfkoppige band die muziek maakt in de stijl van de onovertroffen La Bottine Souriante, maar dan met een aanzienlijk kleinere bezetting. Twee van de vijf mannen zetten hun voeten in als percussie-instrument, er wordt op een karakteristieke manier gezongen, waarbij vooral de fenomenaal mooie samenzang een vermelding waard is (luister maar eens naar Louisbourg), en er wordt fantastisch, aanstekelijk en energiek gespeeld. Traditionele muziek, maar met een rock ‘n’ roll-houding, zou je bijna zeggen.

De bezetting is als volgt: Simon Beaudry speelt bouzouki en gitaar en zang, Nicolas Boulerice draailier, piano en zang, André Brunet viool, voeten en zang, Réjean Brunet bas, mélodéon, bombardon en zang, Olivier Demers viool, voeten, bombardon, gitaar en zang.

Unieke Canadese folkmuziek waar ik steevast een goed humeur van krijg, al versta ik er weinig van. In het boekje wordt er in het Engels wel bij elk liedje uitleg gegeven, dat scheelt, maar van deze muziek kun je ook puur genieten door gewoon te gaan luisteren. Probeer maar.

Luister hier naar een paar fragmenten:

le vent du nord - le pays du samuel     
le vent du nord - louisbourg     
le vent du nord - chaousaro     
le vent du nord - cote nord