Een sextet uit het Belgische Gent, met mannen die al hadden laten horen wat ze waard waren in gezelschappen als Absynthe Minded en Va Fan Fahre. Dat schept hoge verwachtingen, want je weet dan dat je te maken hebt met folkies die de gebaande paden al lang geleden achter zich gelaten hebben.

Les Cerveaux Lents klinken soms een beetje joods, en laten horen dat ze van klezmer houden, maar ook van zigeunermuziek, ze laten wat jazz toe, roeren er wat diverse wereldmuziek doorheen en brouwen zo hun volstrekt eigen heerlijke mix van Belgische folk. Passie en melancholie gaan mooi samen in deze muziek, waarbij intieme passages afgewisseld worden met pure opwinding.

Op het nieuwe album Heiß und fürchterlich hoor je alleen eigen werk, en dat klinkt van de eerste tot en met de laatste minuut fantastisch. Gitarist Eduardo Vega nam vijf van de composities voor zijn rekening, accordeonist Michael de Schryver de overige vijf. Verder hoor je klarinettist Adriaan Verwée, violist Renaud Ghilbert, bassist Sergej van Bouwel en drummer Jakob Nachtergaele.

Een subliem album dat met elke draaibeurt mooier wordt, en dus een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: