Vari-Colored Songs van de tweetalige celliste en multi-instrumentaliste Leyla McCalla kwam al in 2014 uit, maar wordt nu, in 2020, door Smithsonian Folkways opnieuw uitgebracht in haar reeks African American Legacy, en dat is niet minder dan terecht, want het album is veel meer dan alleen een tribuut aan de zwarte schijver, dichter en denker Langston Hughes, die in het begin van de vorige eeuw een aantal indrukwekkende boeken schreef, en die samen met jazzmusici zijn gedichten ook voor een breder publiek toegankelijk maakte.

McCalla, die Haïtiaanse wortels heeft, grijpt ook terug op de muzikale tradities van Haïti, de eerste zwarte republiek. De gedichten van Hughes blijken actueler dan ooit, de arrangementen van McCalla sluiten perfect aan op de jazz poetry van Hughes. Geen jazz, inderdaad, maar de sfeer van Haïti en New Orleans klinken steeds door.

Vari-Colored Songs is een album dat geleidelijk aan steeds meer onder de huid gaat kruipen, en dat je al snel niet meer los laat. Wat mij betreft is dit een klassieker die altijd verkrijgbaar moet blijven. Een subliem plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten: