MANdolinMAN is een Belgisch mandoline kwartet dat Vlaamse traditionele melodieën op een bijzondere, energieke manier tot leven weet te brengen. Daarbij gaan ze gelukkig nooit al te puristisch te werk, maar zoeken ze naar de kern van de muziek en weten die vol vuur en met passie, en met een beetje jazz en blues, naar de eenentwintigste eeuw te brengen.

Met het album Houtekiet gaan ze daarin nog een stapje verder, want hier werken ze samen met Mathijs Bertel ook wel bekend als Ansatz der Maschine, die samples, beats en soundscapes toevoegt. Op een merkwaardige manier werkt dat perfect en krijgen de oude melodieën daardoor juist iets extra tijdloos. Daardoor vormen ze dan ook de ideale soundtrack bij Houtekiet, een boek van Gerard Walschap uit 1939, in de herschreven versie van Jonas van Thielen.

Houtekiet blijkt al net zo tijdloos en universeel als de muziek van MANdolinMAN en Ansatz der Maschine – het verhaal van de zwijgzame Jan Houtekiet, die het dorp Deps opricht is onvergetelijk voor iedereen die het ooit gelezen heeft, en de muziek past er wonderbaarlijk goed bij. Ik moet bekennen dat ik het boek van Walschap, dat ik veel te lang geleden gelezen had, weer uit de kast heb gehaald en deze cd als soundtrack heb gebruikt bij het herlezen. Een ervaring die ik iedereen aan kan raden.

Luister hier naar een paar fragmenten: