Mary Ann Kennedy – Máiri Anna NicUalraig – werd geboren in het zuiden van Glasgow, dat in het begin van de jaren zeventig een multiculturele en multitalige stad was, waar met name ook nog Gaelic werd gesproken. Haar moeder kwam van een dorp op het eiland Skye waar de tradities nog in ere werden gehouden, en haar vader kwam van een eiland van de Hebriden. Mary Ann Kennedy heeft een mooie verzameling hedendaagse Keltische liedjes opgebouwd die een leven van muziek maken in de Schotse traditie weerspiegelen, terwijl haar klassieke opleiding ook overal doorheen schemert.

Ze woont met Nick Turner, haar echtgenoot, muzikant en producer in Ardgour, in de Schotse West Highlands, waar ze hun eigen Watercolour Music Studios hebben, van waaruit ze hun verschillende activiteiten ontplooien – tv- en radioprogramma’s maken, koordirectie, producen en muziek maken.

An Dan is het debuut solo album van Mary Ann Kennedy, en het is een juweel van een plaat geworden, waarin al haar ervaring in bands als de Keltische groep Cliar samenkomt . De composities en veel van de teksten zijn van Kennedy, ze zingt, en speelt piano en maakte de arrangementen. Mooi. Een aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: