Iain Matthews nam zijn eerste plaatje in 1967 op, was een van de oorspronkelijke leden van de legendarische band Fairport Convention, die vanaf 1968 de folkwereld behoorlijk door elkaar schudde, en die beroemdheden als Richard Thompson en Sandy Denny voortbracht. Na drie albums verliet Matthews Fairport Convention om zijn eigen Matthews Southern Comfort op te richten, waarmee hij in Engeland één nummer 1 – hit scoorde, het door Joni Mitchell geschreven Woodstock. Die band werd al vrij snel weer opgeheven omdat Matthews niet tevreden was, en Iain Matthews maakte vervolgens een hele reeks soloplaten en albums met anderen en met een nieuwe band, Plainsong.

Na een halve eeuw in de muziek is er nu een nieuwe en tamelijk verrassende Matthews Southern Comfort, met naast Matthews een volledig Nederlandse bezetting. Dat zal er mee te maken hebben dat Matthews al sinds 2000 in Nederland woont, maar verrassend blijft het, zeker omdat Matthews nooit beter geklonken heeft dan hier. Dit album, Like a radio, is wat mij betreft het beste album dat Iain Matthews ooit gemaakt heeft. Al zijn eerdere platen hadden wel zwakke plekken, maar hier valt alles op zijn plek – de liedjes zijn allemaal goed (zeker ook de nieuwe, soms samen met BJ Baartmans, Eric Devries of Bart de Win geschreven), de band is ontzettend lekker op dreef en de samenzang is subliem – de stemmen pakken geweldig goed bij elkaar, en dat is iets wat Matthews ook heel goed kan gebruiken, want zijn zangstem is op zich niet echt heel boeiend. Maar hier komt alles precies goed. Een onverwacht meesterwerkje, mede dankzij een sublieme Nederlandse Southern Comfort.

Southern Comfort bestaat uit Iain Matthews zang en slaggitaar, Bart Jan Baartmans slag- en leadgitaar, resonator gitaar, mandoline, elektrische sitar, bouzouki, elektrische bas, banjo, Bart de Win piano, Fender Rhodes, accordeon, Wurlitzer, zang, Eric de Vries slaggitaar en zang, met als gast Sjoerd van Bommel drums en percussie.

Luister hier naar fragmenten van de eerste drie nummers op het album: