Menace d’Eclaircie is een Bretonse brassband die rockabilly, blues, funk en ouderwetse accordeonmuziek met elkaar combineren. Ze presenteren zich als de vijf broers Steve, Steve, Steve, Steve en Steve en maken aanstekelijke, opwindende muziek die ze zelf omschrijven als het huwelijk tussen Yvette Horner en Elvis Presley. Nu weet iedereen wie Presley was, maar voor de niet-Fransen onder ons: Yvette Horner was een accordeoniste die in Frankrijk beroemd was – ze speelde in de jaren vijftig en zestig bij de Tour de France en verkocht miljoenen platen.

Mijn favoriete nummer van dit heerlijke album is eigenlijk Yvette & Elvis dat begint met uiterst subtiel accordeonwerk en dan verder opbouwt naar de link met Elvis. Prachtig. Dat is overigens ook echte Tati-muziek, wat mij betreft. In het titelnummer, Finish your patates and take your converses, hoor je nog gastzanger Ray Bonnet. De accordeonist van dienst is overigens Youen Paranthoën die we kennen van Les Frères Paranthoën.

Rockabilly, pasa doble, java, blues, musette, gemengd en gespeeld met een rock ‘n’ rollhouding – lekker fel en energiek, maar met net dat vleugje melancholie dat het extra goed maakt. Subliem plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten: