Dlu is een Schotse band van vijf jonge honden die elkaar voor een deel leerden kennen op de eerste Keltische school van Glasgow. Moilidh NicGriogair (viool)Zach Ronan (accordeon), Aidan Spiers (elektrische gitaar) en Andrew Grossart (drums) waren schoolvrienden en vormden daar de originele band. Ze realiseerden zich dat ze een bas misten, en zo kwam Jack Dorrian erbij.  Voor hun debuutalbum Moch fungeert nog een vroegere schoolvriend, Joseph McCluskey  als gastzanger, maar het grootste deel van het album is instrumentaal.

Dlu is afgeleid van het Keltische woord dlùth en dat betekent zo veel als nabijheid, maar het schijnt ook een soort geweven stof te zijn, allebei even toepasselijk dus, want je kunt horen dat hier een hechte vriendengroep met veel plezier samen aan het spelen is, met een tomeloze energie ook nog, en een avontuurlijke instelling. Want hoewel ze met één voet in de Keltische en Schotse tradities staan voegen ze daar vlagen Balkan aan toe, en funk en rock, en dat levert aanstekelijke, opwindende muziek op. Je hoort overigens ook wat klassiek af en toe, en pop, en dat maakt hun eigen omschrijving “trad fusion” nog niet zo gek.

De fiddle en de accordeon staan centraal, hoewel de elektrische gitaar fel meespeelt af en toe. Er staan een paar traditionele stukken op het album, maar het grootste deel hebben ze zelf geschreven, en alles is eigenlijk goed tot zeer goed. Een band om goed in de gaten te gaan houden, en een juweel van een debuutalbum.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Moch     
Am Politician     
Blue Reef