Sinds 2003 vormen Pascale Rubens en Toon van Mierlo samen Naragonia. Pascale speelt diatonische accordeon, viool en zingt, Toon speelt ook de diatonische accordeon en doedelzakken. Ze hebben een goed gevoel voor melodie en maken samen muziek die op een onconventionele manier met folktradities omspringt, waardoor ze een onmiskenbaar eigen geluid weten te creëren.

Silentski is hun achtste album, en hoewel ze al op de grootste podia en festivals van Europa hebben gestaan weten ze hier toch een intiem meesterwerkje te presenteren waar je als luisteraar ademloos van bewondering naar zit te luisteren. Vooral in de stille, zachte passages zijn ze werkelijk onovertroffen, en hun samenspel is van een verfijnde élégance en schoonheid waar ik alleen maar mijn petje beleefd voor af kan nemen.

Ze hebben wat gasten uitgenodigd, als Philippe Laloy op sopraansaxofoon, Jeroen Geerinck op piano, Maarten Decombel op gitaar, Mathijs van Mierlo zang en trompet en Charlotte van Mierlo zang. Die voegen stuk voor stuk zeker wat toe, maar als ik heel eerlijk ben vind ik de stukken waarin ik enkel en alleen Pascale Rubens en Toon van Mierlo hoor spelen het allermooiste. Ach, die meeslepende melodieën, die verrukkelijke melancholie, dit is een album om verslaafd aan te raken!

Luister hier naar een paar fragmenten: