Old Salt is een Vlaamse, internationale  Americana-band met Gent als uitvalsbasis. Je hoort in hun muziek invloeden uit New Orleans, de Appalachen, maar ook Europa. Hun album Commons vond ik al een klein meesterwerkje, omdat de jazzy folk me zeer beviel, maar ik hield mijn hart vast toen ik zag welke liedjes ze op hadden genomen voor hun live-ep Live in Room 13, dat ze met vier bandleden in Gent opnamen.

St James Infirmary staat namelijk op mijn zwarte lijst van liedjes die te vaak en te gedachteloos gecovered zijn, en dat geldt eigenlijk ook voor Nobody knows you when you’re down and out, maar ik moet bekennen dat Old Salt hier echt wat zout heeft toegevoegd aan die oude nummers, en dat ze hier overtuigend en doorleefd klinken. Chapeau!

Dan Wall is de leadzanger, en tegelijk ook de geweldige banjospeler, terwijl je de drie andere zangers niet moet onderschatten – Lotte Remmen, die ook viool speelt, Johannes Wannyn, de gitarist, en contrabassiste Lara Rosseel. Luister vooral ook naar het magnifieke a capella gezongen Grey Funnel Line.

Het is maar een ep, met slechts vijf nummers, maar het smaakt meteen naar meer, en als je weet dat het live is opgenomen smaakt het vooral ook naar live optredens van deze fenomenale band. Maar als opwarmertje is dit alvast een plaatje om te koesteren.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Nobody Knows You When You're Down And Out (Live)     
Always Lift Him Up And Never Knock Him Down (Live)     
Grey Funnel Line (Live)