Puuluup is een Estlands-Fins duo dat, naar eigen zeggen Zombiefolk maakt, want ze spelen op instrumenten die gemaakt zijn van dood hout, ze zijn geïnspireerd door een dode traditie en ze zijn zelf ook op weg naar de dood. Kortom, hier wordt met een vette knipoog en veel humor de folktraditie van Estland en Finland behoorlijk afgebroken en weer opnieuw opgebouwd.

Puu betekent boom in het Ests, terwijl luup refereert aan de loops die ze veelvuldig gebruiken in hun muziek. Het instrument dat ze gebruiken is de “tal harper”, ook wel “hiiu kannel”, een kleine houten lier met snaren die met een strijkstok bespeeld wordt of door met de vingers te plukken.

Ramo Teder en Marko Velsson zijn inmiddels zulke virtuozen op dit simpel ogende instrument dat ze er alle mogelijkheden mee kunnen benutten die er maar inzitten. Beide zijn ook opmerkelijke zangers die zowel in de zeer lage als de hoge regionen verbluffende dingen doen, en hun samenzang is af en toe werkelijk bloedstollend mooi.  Ze swingen, zijn grappig (kijk vooral ook wat van hun video’s op hun website!) en hun muziek staat garant voor een uitstekend humeur – ik werd er in ieder geval meteen heel erg vrolijk van. Een absolute aanrader dus.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Paala Järve Vaala Baar     
Viimane Suusataja     
Tv On The Street     
Lambad Ei Joo