Zes stemmen en wat percussie – twee bastrommels, een tamboerijn en handgeklap om precies te zijn. Daar doen ze het mee, de zes jonge Fransen van San Salvador, die meerstemmig, a capella en polyfoon in het Occitaans dialect zingen. In het verleden schijnen ze ook met rock en punk geflirt te hebben en blazers met hun stemmen te hebben gemengd, maar daar zijn ze gelukkig op terug gekomen.

Gelukkig, want de muziek op hun album La Grande Folie klinkt fabelachtig mooi. Je hoort a capella-zang zoals je hem nog nooit eerder hoorde, en de percussie en het handgeklap zorgen voor nog wat extra opwinding. Het titelnummer duurt bijna twaalf minuten, dus als ik je daar een fragment uit laat horen krijg je maar een beperkt idee van wat ze in dat nummer allemaal voor elkaar krijgen, maar geloof me, je zit werkelijk met open mond te luisteren.

Het is eigenlijk heel simpel: luister gewoon even naar de fragmenten die ik je hier laat horen, en als je dan nog niet totaal omvergeblazen bent heb je echt een banaan in je oren. Een uur lang verbazingwekkende samenzang zonder ook maar één zwak moment. Chapeau! Subliem, nieuw en toch ook op een bepaalde manier vertrouwd. Spannend en licht melancholiek ook nog. Meesterlijk.

Luister hier naar een paar fragmenten:

san salvador - lo mes de mai     
san salvador - la grande folie     
san salvador - la fin de la guerra