Saor Patrol is een bijzondere band, die draait om de doedelzakken van Charlie Allen. Als ik dat zeg denk je aan een Schotse folkband, maar Saor Patrol is eerder een Schots-Keltische hardrockband. Lemmy van Motörhead noemde ze ooit “de Motörhead of folk”, en anderen noemden het Trivbal Rock, dus dan weet je een beetje in wat voor hoek je moet denken. Doedelzakken met snoeiharde elektrische gitaren en rammende drums Doedelzakhooligans heb ik ze al eens genoemd, en dat is in dit geval positief bedoeld, want hoewel ze de boel aardig op de kop zetten hebben Charlie Allan toch altijd de wortels van de Schotse muziek aardig stevig vast.

De inspiratie voor het nieuwe Saor Patrol album komt weer uit de Schotse geschiedenis, van koning Robert the Bruce, zijn gevecht om koning te worden, om vrijheid voor de Schotten te krijgen onder de overheersing van de Engelse onderdrukker Edward Longshanks. Battle of Kings dus.

De muziek is als altijd stevig en rauw, en als je van het geluid van de doedelzak houdt en van stevige rock absoluut onweerstaanbaar. Extra leuk voor ons is dat er dit keer ook een Nederlander als gast meedoet – de Nederlandse zanger William van der Laan zingt op Aftermath. Hij heeft tijdens een Duitse tournee al met de band meegespeeld, en ze besloten zijn zang mee te nemen voor dit album. Nog even over de speciale bezetting van de band: Charlie “Chick” Allan speelt doedelzak, Steve Legget elektrische gitaar, en verder hoor je maar liefst drie drummers, Mark Monaghan, Kevin Johnston en Andre Zeuner.

Luister hier naar een paar fragmenten:

saor patrol - the ride to the marches     
saor patrol - aftermath (battle of the field of shirts)     
saor patrol - battlefield blues