Songs of Our Native Daughters is een album van bijna een uur met liedjes die vier zwarte Amerikaanse vrouwen, die alle vier banjo spelen, liedjes schrijven en zingen, schreven over de geschiedenis van de zwarte Amerikaanse vrouw, over hun moeders en grootmoeders en over hunzelf.

Strijd, verzet en hoop, daar draait het hier allemaal om. Ze hebben uit bronnen uit de afgelopen vier eeuwen geput en daar hun eigen liedjes van gemaakt. Dat betekent dat je hier de Amerikaanse blik op slavernij, op onderdrukking en racisme te horen krijgt vanuit een krachtig, zwart, vrouwelijk perspectief.

De stemmen van de dochters, moeders en grootmoeders die gevochten hebben voor gerechtigheid klinken hier, de geest van de strijdvaardigheid wordt hier doorgegeven. Vlijmscherp en eerlijk, en het levert muziek op waar je kracht uit kunt putten, muziek die hoop geeft.

Rhiannon Giddens, Amythyst Kiah, Leyla McCalla en Allison Russell maakten samen een album dat pure energie uitstraalt. Indrukwekkend, en een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten, geschreven door respectievelijk Kiah, Giddens en Russell: