Violist Alan Paranthoën, accordeonist Youen Paranthoën, gitarist Erwan Berenguer en bassist Yann le Bozec vormen de basis van de Bretonse folkband Spontus, die in Bretagne en omstreken al decennia lang wereldberoemd is. Aanstekelijke muziek om op te dansen is hun handelsmerk, maar ze spelen ook altijd met een ruw randje, en ze zoeken het avontuur op – het wordt bij hun nooit saai, zal ik maar zegge. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het fenomenaal mooie duo-album dat de broertjes Paranthoën gemaakt hebben.

La Danse Est Enivrante laat de band horen als kwartet, met de broers Paranthoën op viool en accordeon, gitarist Erwan Berenguer op elektrische gitaar en Yann le Bozec op contrabas, en wat nog opmerkelijker is – ze gaan zingen dit keer, in de stijl van hun streek, dus voor een groot deel a capella, en je kunt hier ook goed horen waar die Canadese folkbands hun inspiratie vandaan haalden. Alleen brengt Spontus de traditie met die elektrische gitaar en die jazzy basloopjes net weer even een stap verder op een andere avontuurlijke muzikale reis.

Dansen kan nog steeds op deze muziek, maar als je van muzikaal avontuur houdt ben je hier ook aan het juiste adres – dit is een heerlijk, aanstekelijk, inspirerend album van vier virtuoze veteranen die voor hun plezier zomaar vernieuwend bezig zijn.  En daar word ik erg blij van.

Luister hier naar een paar fragmenten: