Szabadság is een opmerkelijk Belgisch duo. Jefferson Louvat speelt mandoline, mandola en mandocello en zingt sporadisch, en Ariane Cohen-Adad speelt viool en viola en zingt. De muziek die ze maken varieert van bluegrass tot klezmer tot Hongaarse en Bulgaarse volksmuziek die soms wel tot de dertiende eeuw teruggaat, zoals Magyar Tánc, dat hier een energieke bewerking krijgt waardoor het lijkt alsof het speciaal voor dit duo geschreven is.

De bluegrassstukken, zoals Old Dangerfield van de oude meester Bill Monroe, of het nummer van Bela Fleck en Jerry Douglas dat ze spelen krijgt een totaal eigen, avontuurlijke en energieke bewerking waar je echt even rechtop van gaat zitten, en dat geldt ook voor de Oost-Europese stukken. De composities van Louvat, zoals Kind of Dawg, sluiten daar perfect op aan, want je hoort hier steeds een enorm spelplezier, en een tomeloze energie.

Dat wordt vreemd genoeg anders bij de klezmer-liedjes, als Ariane Cohen-Adad in het Jiddisch gaat zingen, want terwijl ze bij het vioolspel alle remmen los lijkt te gooien klinkt haar zang extreem timide en zet ze zelfs regelmatig een stemmetje op, wat ik altijd dodelijk vind. Een merkwaardig contrast, want de instrumentale stukken getuigen van lef en avontuur, terwijl ik het van de zang vooral benauwd krijg. Gelukkig zijn de instrumentale stukken veruit in de meerderheid.

  • Szabadság – Ariane Cohen-Adad & Jefferson Louvat – Ellis Island – Wild Goose Records – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Ellis Island

Luister hier naar een paar fragmenten: