Trad.Attack is een trio uit Estland dat zoals hun bandnaam al aangeeft de traditionele folk op een stevige manier aanvliegt. Powerfolkrock zou je het bijna kunnen noemen, want deze drie kunnen gemakkelijk grote zalen platspelen. De Estlandse folklore gebruiken ze nog steeds als basis, maar elektronica, drums, geprogrammeerde beats, de Estlandse doedelzak, snoeiharde elektrische gitaarsolo’s en viool zorgen er, samen met de blazers die ook nog eens ingezet worden, voor dat je nauwelijks meer aan folk denkt als je hier naar luistert.

  • Sandra Vabarna op estlandse doedelzak, mondharp, fluiten en zang,
  • Jalmar Vabarna op twaalfsnarige gitaar, elektrische gitaar, zessnarige akoestische gitaar, piano, synthesizers en zang
  • Tönu Tubli op drums, percussie, blaasinstrumenten, glockenspiel, synthesizers en zang

Het openingsnummer zet meteen stevig in, en is meteen ook net titelnummer van het album – Lase käla betekent Bring it on, met als gastspeler de internationaal bekende Estlandse gitarist Laur Joamets, dyie tegenwoordig in Nashville woont en werkt en daar met countryhelden speelt.

Liugu-laugu – the slide song – wordt in het Ests en het Engels gezongen, en ook hier horen we een paar gasten van The East Pointers – Timothy Chaisso op fiddle en Jake Charron op elektrische gitaar, en allebei ook zingend. Maar feitelijk hebben de drie Attackers geen gasten nodig, want met zijn drieën klinken ze net zo sterk – een bijzondere manier om tradities opnieuw uit te vinden en de eenentwintigste eeuw in te loodsen.

Luister hier naar een paar fragmenten: